Save the date

November 29 & 30, 2018 Maastricht | MECC | The Netherlands

First European Conference on Pediatric Procedural Sedation & Analgesia

With an outstanding faculty, including:

Keira Mason (Boston) Baruch Krauss (Boston) Egidio Barbi (Triëste) Anna Taddio (Toronto) Mark Roback (Minneapolis) Mohamed Mahmoud (Cincinatti) Laszlo Vutskits (Geneva) Francis Veyckemans (Lille) Bhavani Kodali (Boston) Cyril Sahyoun (Geneva) Annick De Jaeger (Ghent) Giorgio Cozzi (Triëste) Julia Höffe (Bern) Mark Vogt (Utrecht)

Powered by:

Dutch Society for Pediatric Sedation, Maastricht UMC+ and OLVG, Amsterdam

Conference Directors:

Sukru Genco (Amsterdam) & Piet Leroy (Maastricht)

More information: please contact p.leroy@mumc.nl

For a detailed Program + Overview of Faculty: see below!



PROSA2018 Conference Maastricht: 1st European Conference on Pediatric Procedural Sedation and Analgesia.

www.prosa2018.com [not yet on-line]

For all questions: Contact Piet Leroy [p.leroy@mumc.nl;+31433875245; +31651633002 (mobile)]

ORGANIZING PARTIES

Party	Contact Person
Maastricht University Medical Centre (NL) – Department of Pediatrics	Piet Leroy (President)
Onze Lieve Vrouw Gasthuis Hospital Amsterdam (NL) – Department of Pediatrics and Pediatric Emergency Care	Sukru Genco
Dutch Foundation for Pediatric Sedation (<u>www.kindersedatie.nl</u>)	Sukru Genco

GENERAL OVERVIEW (preconference workshop + Conference)

Date	Format	Location	Audience
Wednesday November 28 th 2018	Pre-Conference Workshop	Maastricht UMC+ (www.mumc.nl)	On Invitation
	'Non-pharmacological strategies for		Max 30 / workshop
	Establishing Trust and Alleviating Fear in		
	children'		
Thursday November 29 th 2018	Conference Day 1	MECC (www.mecc.nl/en/)	Max 200-250
Friday November 30 th 2018	Conference Day 2	MECC (www.mecc.nl/en/)	Max 200-250

CONFERENCE DAY 1 (Thursday 29th of November 2018) Central Theme: PATIENT-CENTERED, COMFORT-DIRECTED PROCEDURAL CARE

TIME	TITLE / CONTENT	CHAIR/SPEAKER		
07.30-08.45	Registration – Coffee – Breakfast (e			
08.45-09.00				Piet Leroy
9.00-11.45 Room: Lecture	Egidio Barbi (chair)			
09.00-09.25	Procedural burden in children with	cognitive impairment – a parent's pe	erspective (30 min)	Vera Tomassen
09.25-09.45	A child with cancer: is procedural p	ain worse than the disease? – a pare	nt's perspective (30 min)	Bibi van der Velden
09.45-10.30	Short- and Long term effects of Pro	cedural Pain and Fear in children (45	min)	Anna Taddio
10.30-11.15	Professional skills for Establishing T	rust and Alleviating Fear in children (45 min)	Baruch Krauss
11.15-11.45	Open Forum (Q&A) (30 min)			All speakers
12.00-13.15	Lunch WORKSHOP 1 (75 min) Max 45 persons	Lunch WORKSHOP 2 (75 min) Max 45 persons	Lunch WORKSHOP 3 (75 min) Max 45 persons	Lunch WORKSHOP 4 (75 min) Max 45 persons
	Topic: 'No More Tears': Patient	Topic: Managing patient comfort	Topic: Managing patient comfort	Topic: Developing and Starting a
	Integrated models for optimal	during routine Vascular Access	during common Emergency	Pediatric Sedation Program
	procedural comfort and success	procedures.	Procedures	
	Room: tbd	Room: tbd	Room: tbd	Room: tbd
	<u>Faculty</u> : Anna Taddio,	<u>Faculty</u> : Giorgio Cozzi, Paolo	Faculty: Baruch Krauss, Julia	<u>Faculty</u> : Egidio Barbi
		Valerio, Fritzi Russ	Hoeffe, Cyril Sahyoun	Mark Roback,
13.30-15.30 Room: Lectu	re Hall – Theme: Goal-directed PSA P	Pharmacology – Part 1: Common Pro	cedures in Daily Practice	Annick De Jaeger (chair)
13.30-13.55	Procedural Analgesia: How to treat	procedural pain effectively (topically	, locally and systemically) (25 min)	Giorgio Cozzi
13.55-14.20	Nitrous oxide sedation (with/without IN fentanyl): indications & contraindications (25 min)			Julia Hoeffe
14.20-14.45	Oral, mucosal and intranasal drugs: are there many routes to Rome? (25 min)			Piet Leroy
14.45-15.15	Intravenous sedatives: a practical overview (30 min)			Mark Roback
15.15-15.30	Open Forum (Q&A) (15 min)			All Speakers
15.30-16.00	Coffee Break with exhibitors (exhibit	ition hall) (30 min)		
16.00-18.00 Room: Lectu	re Hall – <u>Theme</u> : High Quality Proced	lural Care – From Theoretical Conce	ot to Practice	Cyrill Sahyoun (chair)
16.00-16.45	Goal-directed Procedural Care: defining quality, efficacy and patient-centered outcomes (40 min)			Mark Roback
16.45-18.00	Interactive case discussions between audience and full faculty pannel (75 min)			Piet Leroy& Cyril Sahyoun
18.00-19.00	19.00 Social meeting - Reception - Entertainment			

CONFERENCE DAY 2 (Friday 30th of November 2018)

Central Theme: HIGH QUALITY PROCEDURAL SEDATION AND ANALGESIA

TIME	TITLE / TOPIC	TITLE / TOPIC CHAIR/SPEAKER					CHAIR/SPEAKER	
7.15-8.15	Breakfast Breakout Drug Pan	nels (MEET THE EXPERT	S - 60 minutes	s) [Specific Reg	istration & Extra Fee req	uired / Bred	akfast Included]	
	DEXMEDETOMIDINE	KETAMINE	KETAMINE PROPOFOL		NITROUS OXIDE		MIDAZOLAM	
	Room: tbd	oom: tbd	Room: tbd		Room: tbd		Room: tbd	
	Faculty: Mohamed F	aculty: Mark Roback,	Faculty: Egidio Barbi,		Faculty: Julia Hoeffe, Fe	elix	aculty: tbd	
	Mahmoud, Paolo Valerio P	iet Leroy			Kreier			
7.30-8.30	Registration – Coffee (Exhibit	ion Hall)						
8.30-12.00 <u>Room</u> : L	ecture Hall – <u>Theme</u> : Goal-directed F	PSA Pharmacology – Pa	rt 2: Major Pr	ocedures in Da	aily Practice		Felix Kreier (chair)	
8.30-9.00	Major Puncture Procedures (Oncology and Organ Bio	psies) (30 mir	າ)			Mark Vogt	
9.00-9.30	Major Endoluminal Procedure	Major Endoluminal Procedures (Nasogastric Tube – Urinary Catheter – Endoscopy) (30 min) Egidio Barbi					Egidio Barbi	
9.30-10.00	Major wound care (30 min)	Major wound care (30 min)					Annick De Jaeger	
10.00-10.30	Coffee Break with exhibitors	exhibition hall) (30 min)					
10.30-11.15	Safety of Procedural Sedative	Safety of Procedural Sedatives in young children: is neurotoxicity an issue? (45 min) Laszlo Vutskits					Laszlo Vutskits	
11.15-11.45	Open Forum (Q&A) (30 min)						All Speakers	
12.00-13.15	Lunch WORKSHOP 5 (75 min	Lunch WORKSHOP 5 (75 min) Lunch WORKSHOP 6 (75 min) Lunch WORKSHOP 7 (75 min) Lunch			ch WORKSHOP 8 (75 min)			
	Max 45 pers	Max 45 pe	ers		Max 45 pers		Max 45 pers	
	Topic: Incorporating Non-	Topic: Capnography	/		ion Strategies for	Topic: Sedation Strategies for		
	Pharmacological techniques i daily care	n Practical Exercises		Radiologic Ir	naging Procedures	special needs children		
	Room:	Room:		Room:		Room:		
	<u>Faculty</u> : Sara de Bulpaep, []	<u>Faculty</u> : Bhavani Ko	dali		a P. Mason, Linda	<u>Faculty</u> : Egidio Barbi, Michele		
				Schuiten		Vranke	1	
13.30-15.30 <u>Room</u> :	Lecture Hall – <u>Theme</u> : Procedural Se	dation Safety					Eva Schaffrath (chair)	
13.30-14.15	Adverse Events in Sedation?	Adverse Events in Sedation? Etiology and strategies to improve safety. (40 min)					Keira P. Mason	
14.15-14.45	Procedural Sedation and the	Procedural Sedation and the Pediatric Airway: interactions and precautions (30 min)				Mohamed Mahmoud		
14.45-15.15	Pre-sedation fasting: what is	Pre-sedation fasting: what is the evidence? (30 min)				Mark Roback		
15.15-15.30	Open Forum (Q&A) (20 min)	Open Forum (Q&A) (20 min) All spe				All speakers		
15.30-16.00	Coffee Break with exhibitors							

16.00-17.30 Room: Lectur	Keira Mason	
16.00-16.30	Professional skills and competencies for high quality procedural sedation/analgesia (30 min)	Piet Leroy
16.30-17.00	Interprofessional Collaboration, Education and Research: Time for European Collaborative network	Cyril Sahyoun
17.00-17.30 (18.00 ?)	Pediatric Procedural Sedation in Europe: Quo Vadis? Conference summary and Interactive discussion between	Francis Veyckemans
	audience /faculty	

FACULTY

Name	Academic and Institutional information	E-mail
Piet Leroy MD, PhD, MSc	Pediatric Intensive Care Specialist – Maastricht University Medical Centre (The Netherlands)	p.leroy@mumc.nl
Keira Mason MD	Associate Professor in Pediatric Anesthesia – Boston Children's Hospital / Harvard University –	Keira.mason@childrens.harvard.edu
	Boston (USA)	
Sukru Genco MD	General Pediatrician at OLVG Hospital Amsterdam (The Netherlands)	m.s.genco@olvg.nl
Baruch Krauss MD	Associate Professor In Pediatric Emergency Care – Boston Children's Hospital / Harvard University –	Baruch.Krauss@childrens.harvard.edu
	Boston (USA)	
Anna Taddio PhD	Professor in Pharmacy – Leslie Dan Faculty of Pharmacy – University of Toronto /Senior Associate	Anna.taddio@utoronto.ca
	Scientist at The Hospital for Sick Children – Toronto (Canada)	
Bhavani Kodali PhD	Associate Professor Anesthesia – Harvard Medical School – Boston (USA)	bskodali@bwh.harvard.edu
Mark Roback MD	Professor Pediatrics/Pediatric Emergency Care – Masonic Children's Hospital – University of	mgroback@umn.edu
	Minnesota (USA)	
Mohamed Mahmoud	Professor in Anesthesia – Cincinatti Children' Hospital Medical Centre – Cincinatti (USA)	Mohamed.mahmoud@cchmc.org
MD		
Egidio Barbi MD	Professor in Pediatrics – RCCS Materno Infantile Burlo Garfolo – Trieste (Italy)	ebarbi@libero.it
Giorgio Cozzi MD	Pediatric Emergency Care Specialist – IRCCS Materno Infantile Burlo Garfolo – Trieste (Italy)	giorgiocozzi@gmail.com
Julia Höffe MD	Pediatric Emergency Care Specialist – Inselspital – University Hopsital Bern (Switzerland)	Julia.hoeffe@insel.ch
Annick De Jaeger MD	Pediatric Intensive Care Specialist – University Hopsital Ghent (Belgium)	Annick.DeJaeger@UGent.be
Paolo Valerio MD	Pediatric Emergency Care Specialist - OLVG Hospital Amsterdam (The Netherlands)	p.g.valerio@olvg.nl
Felix Kreier MD PhD	General Pediatrician at OLVG Hospital Amsterdam (The Netherlands)	f.h.k.kreier@olvg.nl
Laszlo Vutskits MD	Professor in Anesthesia – University of Geneva (Switzerland)	Laszlo.Vutskits@unige.ch
Vera Tomassen	Writer-Speaker-Mother-Blogger	Vera@krachtigenhelder.nl
Fritzi Russ MSc	Pediatric Sedation Specialist - Maastricht University Medical Centre (The Netherlands)	Fritzi.russ@mumc.nl
Michèle Vranken MSc	Pediatric Sedation Specialist - Maastricht University Medical Centre (The Netherlands)	Mshm.vranken@mumc.nl
Linda Schuiten MSc	Pediatric Sedation Specialist - OLVG Hospital Amsterdam (The Netherlands)	l.schuiten@olvg.nl
Eva Schaffrath, MD	Pediatric Anesthesiologist - Maastricht University Medical Centre (The Netherlands)	Eva.schaffrath@mumc.nl
Mark Vogt MD	Pediatric Anesthesiologist – Princess Maxima Centre for pediatric Oncology (The Netherlands)	m.vogt@erasmusmc.nl
Francis Veyckemans MD	Pediatric Anesthesiologist – President of The European Society of Pediatric Anesthesiology	Veyckemansf@gmail.com
Cyril Sahyoun MD	Pediatric Emergency Care Specialist – Hôpitaux Universitaires de Genève	Cyril.Sahyoun@hcuge.ch
Sara Debulpaep	General Pediatrician – University Hospital Ghent (Belgium)	Sara.Debulpaep@uzgent.be