Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Europees examen

Het Europees Examen is ontwikkeld door EUSEM en UEMS Section of Emergency Medicine, met als doel om op Europees niveau kandidaten op dezelfde manier te toetsen. Het examen bestaat uit 2 delen. Het theorie examen, oftewel ‘part A’ en het praktijk examen, ‘Part B’.

De AIOS moet part A ten minste één keer tijdens zijn opleiding hebben gemaakt. Bij voorkeur wordt deze toets eenmaal halverwege en eenmaal aan het eind van de opleiding gemaakt en ten minste eenmaal met goed gevolg afgelegd. Deze toets heeft momenteel een formatief karakter binnen ons curriculum, maar zal in de toekomst een summatieve toets worden.

Part B is momenteel niet verplicht binnen ons curriculum, maar kan na het succesvol behalen van part A op eigen initiatief worden afgelegd.

Part A
Het theorie examen bestaat uit 120 meerkeuze vragen en duurt 2,5 uur. De vragen zijn gebaseerd op Tintinalli en verschillende NICE en ESC guidelines. Om officieel deel te nemen is ten minste 3 jaar fulltime werkervaring vereist. Het is tevens mogelijk om de ‘in training assessment’ te doen, deze is goedkoper en hieraan kun je ten alle tijden deelnemen. Het is exact hetzelfde examen maar wanneer je slaagt is dit niet officieel. Houd er rekening mee dat de voorbereiding veel tijd kost!

Het examen wordt simultaan gegeven op verschillende plekken in Europa. Kijk op https://eusem.org/ebeem/part-a voor de meest up-to-date agenda en locaties.

Part B
Aan het praktijk gedeelte kun je deelnemen als je geslaagd bent voor Part A, houd er rekening mee dat dit tot 4 jaar na het behalen van Part A kan. Daarnaast moet je ten minste 5 jaar werkervaring hebben.
Dit examen bestaat uit 8 casus van 10 minuten. Het zijn 4 mondelingen examens (VIVA’s) en 4 simulaties met een pop of patiënt (OSCE’s).
Geadviseerd wordt om part B zo snel mogelijk na part A te doen omdat de theorie dan nog vers in het geheugen zit. Kijk op https://eusem.org/ebeem/part-b voor de meest up-to-date agenda en locaties.

Ook voor part B is een oefenmogelijkheid, de ‘priming course’, een dag lang wordt er geoefend met VIVA’s en OSCE’s. https://eusem.org/ebeem/priming-course

Klik hier de officiële website over het EBEEM ( https://eusem.org/ebeem)

Sluiten