Menu
Menu Wetenschap - NVSHA-Scen-02-Rean-19

Februari 2021

Welkom bij de derde editie van de literatuurupdate.

GAME CHANGER

Advanced reperfusion strategies for patients with out-of-hospital cardiac arrest and refractory ventricular fibrillation (ARREST): a phase 2, single centre, open-label, randomised controlled trial

The Lancet - Yannopoulos, Demetris et al.

ECMO als standaard behandeling bij reanimaties? De ARREST studie is na de eerste interim-analyse om ethische redenen stopgezet omdat bleek dat er een significant groot overlevingsvoordeel was bij de ECMO arm van de studie. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

NICE TO KNOW

The BUSCOPAN study: a randomized-controlled non-inferiority trial of a continuous butylscopolamine infusion versus placebo in patients with a renal colic not responding to oral non-steroidal anti-inflammatory drugs.

World J Urol - Weltings, S., Buddingh, K.T., van Diepen, D.C. et al.

Er is geen evidence voor buscopan bij een niersteenkoliek. Dat wist u en uw collega’s natuurlijk al lang, maar indien een patiënt voor pijnstilling moet worden opgenomen wil de uroloog het wel altijd starten. Het staat immers als optie in hun (2014) richtlijn. Deze RCT is leuk om door te lezen en te bespreken bij uw volgende discussie met de uroloog.

100%NL

Optimal anatomical location for needle chest decompression for tension pneumothorax: A multicenter prospective cohort study

Injury - Azizi, N et al.

Deze publicatie in Injury is van ons eigen Pocus Research in het Dutch Emergency Departments (PRIDE) consortium. De ATLS adviseert sinds de laatste update dat een spanningspneumothorax het beste mid-axilair i.p.v. mid-claviculair ontlast kan worden. Het PRIDE consortium laat een ander ultrasound based geluid horen.

MUSTREAD

A Randomized Trial Comparing Antibiotics with Appendectomy for Appendicitis

N Engl J Med - The CODA Collaborative

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over antibiotische behandeling voor appendicitis. Deze grote, Amerikaanse ruim opgezette studie is de laatste toevoeging aan de wetenschap. Appendicitis is dagelijkse kost op de SEH dus het is belangrijk om up to date te blijven om de juiste informatie aan onze patiënten te kunnen geven.

De CODA-onderzoeksgroep geeft aanvullend een mooi overzicht van de bestaande evidence tot nu toe, wat overzichtelijk word samengevat in deze infographic.

GUIDELINE

APLS richtlijnen applicatie - Spoedeisende Hulp bij Kinderen

Geen nieuwe richtlijn. Wel handig nieuws. De stichting SHK heeft het APLS compact boekje in een handige en overzichtelijke app gestopt. Beschikbaar op Apple en Android.

Sluiten