Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Opleiding

donderdag 04 mei

Nederland behoort tot het snel afnemend aantal Europese landen dat nog niet voldoet aan de eisen voor Europese erkenning van Spoedeisende Geneeskunde als medisch specialisme.

De Noorse minister van Volksgezondheid maakte begin dit jaar bekend dat ook Noorwegen het vakgebied Spoedeisende Geneeskunde gaat erkennen als specialisme.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp artsen (NVSHA) wijst op het dreigende achterblijven van Nederland. Van de 31 Europese landen (28 EU plus IJsland, Zwitserland en Noorwegen) die zijn aangesloten bij de Europese Unie van Medisch Specialisten (UEMS) zijn er nu nog slechts zeven – waaronder Nederland - waar de erkenning nog niet op orde is.

Voor Europese erkenning is een specialistische opleiding van minimaal vijf jaar vereist en landelijke erkenning van het vak Spoedeisende Geneeskunde als medisch specialisme. Nederland voldoet nog niet aan die eisen.

De voorzitter van de NVSHA, Ties Eikendal van het Radboud UMC in Nijmegen, vertolkt de zorg van de Nederlandse Spoedeisende Hulp artsen:

‘De aankondiging van de Noorse minister onderstreept nog eens onze achterstandspositie binnen Europa. Dat betekent overigens niet dat er iets mis is met de kwaliteit van de spoedeisende hulp in de Nederlandse ziekenhuizen, maar het vergt wel onze aandacht. Het ontbreken van de erkenning van ons vakgebied als medisch specialisme, beperkt onze slagkracht in overleg met bijvoorbeeld ziekenhuisdirecties. Verder betekent het dat Nederlandse SEH-artsen niet zonder meer kunnen deelnemen aan het vrij verkeer van medici binnen Europa’.

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten