Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Laat iedereen een vuurwerkbril dragen!

vrijdag 28 december

Oproep Spoedeisende Hulpartsen: ‘Laat iedereen een vuurwerkbril dragen!’

Op 31 december en 1 januari jl. behandelden de Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen 434 vuurwerkslachtoffers. Op de huisartsenposten werden nog eens 700 mensen met lichtere verwondingen geholpen. De helft van de gewonden betrof jongeren onder de 20 jaar.

Brandwonden en letsel aan de ogen en handen kwamen het meeste voor. Opvallend hierbij was dat boven de 15 jaar veel vaker (34%) oogletsel werd opgelopen dan onder de 15 jaar (14%). Het vaker dragen van een vuurwerkbril door jonge kinderen is de meest waarschijnlijke reden.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) pleit dan ook voor het verplicht dragen van vuurwerkbrillen, zowel door kinderen als door volwassenen. Ook voor omstanders kan een vuurwerkbril oogschade voorkomen.

Annemarie van der Velden, voorzitter van de NVSHA hoopt dit jaar op minder vuurwerkslachtoffers. ‘Bezorg ons alsjeblieft een rustige jaarwisseling! Ondanks alle voorlichting neemt de ernst van de verwondingen elk jaar toe. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn, de gevolgen van sommige verwondingen hebben impact op de rest van het leven van de slachtoffers!’

De SEH-artsen zijn verheugd over het standpunt van het Openbaar Ministerie: ‘Het gooien met zwaar vuurwerk kan worden gezien als een poging tot doodslag. Dat kan een strafzaak tot gevolg hebben’.

De NVSHA bepleit aanscherping van de regelgeving en op strengere handhaving van de bestaande regels. De grotere aantallen ernstige letsels van afgelopen jaar lijken te maken te hebben met de groeiende verkoop van illegaal vuurwerk dat vaak vele malen krachtiger is dan het legale. Dat zou een toename van de ernst van de verwondingen kunnen verklaren. De NVSHA vindt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Utrecht, 28 december 2018

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten