Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Media omtrent capaciteitsproblematiek SEH

woensdag 25 mei

De laatste dagen is er in de verschillende media veel aandacht geweest voor de drukte op de SEH en de hieruit voortvloeiende opnamestops. Gezien de ouder wordende patiënt bestaat het gevaar dat dit probleem alleen maar groter wordt. Omdat de NVSHA signaleert dat dit een landelijk probleem is zijn we hierover in gesprek met onder andere VWS en LNAZ, naast het feit dat we in gesprek gaan met de ROAZ Noord-Holland-Flevoland. Uiteraard hebben ook de verschillende ROAZ regio’s een belangrijke eigen regionale verantwoordelijkheid hierin.

Enkele citaten uit landelijke media: "Patiënten zijn gemiddeld ouder, hebben complexere problemen en moeten vaker worden opgenomen. Dat leidt steeds vaker tot stops." Volgens de NVSHA ligt de oplossing vooral in een snellere doorstroom van patiënten. Maar dat is afhankelijk van de beddencapaciteit in ziekenhuizen en verpleeghuizen. "Met alleen extra personeel los je het probleem niet op."

Als gevolg van fusies nam het aantal 24/7 SEH’s in Nederland af van 94 in 2012 naar 88 nu. Er zijn geen landelijke cijfers van het aantal opnamestops, maar overmatige drukte op SEH afdelingen is een probleem dat overall in het land voor komt. Uit recent onderzoek van SEH-artsKNMG Menno Gaakeer valt ook af te leiden dat er steeds ziekere patiënten op de spoedeisende hulp komen. In 2012 moest 31,6 procent van de twee miljoen patiënten die jaarlijks binnenkomen vanaf de Spoedeisende Hulp worden opgenomen in een ziekenhuis, in 2015 was dit percentage 36,9%.

Voor meer informatie zie de Brandbrief ‘Regionale spoedzorg – de rek is eruit’

Trouw: Spoedeisende hulp overvol met kwetsbare ouderen

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten