Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

PERSBERICHT: Minder kinderen op de Spoedeisende Hulp

donderdag 30 april

SEH-artsen bezorgd over kwetsbare groepen

SEH-artsen stellen vast dat er veel minder kinderen op de Spoedeisende Hulp komen. Voor verreweg het grootste deel is dat verklaarbaar omdat ze al wekenlang niet naar school gaan, niet sporten en minder buiten spelen. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) maakt zich echter zorgen om de groep kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeert. Bekend is dat sociale isolatie en stress risicofactoren zijn voor mishandeling. De vrees is dat door de ‘blijf thuis’-maatregel kinderen die medische hulp nodig hebben, niet op de SEH verschijnen maar onder de radar blijven.

Huiselijke spanning

SEH-arts Dayenne Caris: ‘Het signaleren van mishandeling behoort tot het takenpakket van de SEH-arts. We weten dat huiselijke spanningen vaak aanleiding zijn voor geweld. En stress is er door de coronacrisis volop. Er is angst over werk en inkomen, mensen hebben het gevoel dat ze met hun rug tegen de muur staan, kunnen hun rekeningen niet betalen enz. Als de kinderen dan ook nog eens de hele dag thuis zijn – dus iedereen op elkaars lip zit – zijn alle ingrediënten aanwezig voor woede-uitbarstingen met geweld. Onze zorg is dat er kinderen die medische hulp nodig hebben, binnenshuis worden gehouden en niet door een arts worden gezien. Hetzelfde geldt overigens voor ouderen.

SEH-arts-Caris-(1)

SEH-arts Dayenne Caris

Minder kinderen, toch bezorgd

Caris: ‘Normaal gesproken zijn we natuurlijk alleen maar blij als er minder kinderen met letsel op de Spoedeisende Hulp binnenkomen, maar nu zijn we bezorgd. Op een SEH krijgen we niet heel vaak, maar wel regelmatig kinderen binnen die ‘van de trap zijn gevallen’, 'door hun broertje zijn geknepen’ of 'thee hebben omgestoten'. Wij weten dat een deel daarvan mishandeling betreft. Dit soort letsels zien we nu veel minder. En dat klopt niet met de thuissituatie. Het dag in dag uit bovenop elkaar zitten omdat het hele gezin thuis is, geeft veel spanningen. Zeker nu de ‘escape’ van school en werk er niet is’.

Vraag hulp

‘Ook in deze tijd van crisis is er in Nederland volop hulp beschikbaar. Wij roepen mensen op die vastlopen - of het nu de ouders zelf of kinderen zijn - om hulp te zoeken. Bel met je huisarts, kom in acute gevallen naar de Spoedeisende Hulp of bel met Veilig Thuis. We hebben begrepen dat de Kindertelefoon een stijging van 40 procent van telefoontjes over huiselijk geweld constateert. Dat bevestigt ons vermoeden dat er veel leed onder de radar blijft. En natuurlijk is het een delicaat onderwerp voor iedereen, maar probeer het bespreekbaar te maken of vraag hulp als je iets vermoedt van geweld tegen kinderen of ouderen. Ieder mens, klein of groot, heeft het recht om in een veilige omgeving te leven. Voor opgroeiende kinderen is dat extra belangrijk’, aldus SEH-arts Dayenne Caris.

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten