Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 08 april

Raamwerk klinische capaciteit code zwart, erkenning spoedeisende geneeskunde ende “Groene SEH”

Beste leden,

In de afgelopen maand hebben jullie hopelijk ook kunnen genieten van die paar mooie warme lente-dagen. Voor mij in elk geval een moment om even op te laden. Tegelijk met dit mooie weer werd ook duidelijk dat de derde golf is begonnen. Een derde golf waar in de doorrekeningen van zowel het RIVM als LCPS mogelijk het totaal aantal IC-patiënten onder de maximale opschaling zal blijven. Dit betekent echter alsnog dat er fors zal moeten worden opgeschaald voor onze collega’s op de IC en gezien de uitputting van het zorgpersoneel zal dat een uitdaging worden.

Naast de aandacht voor de opschaling van de IC is er in de afgelopen maand vanuit de NVSHA meegewerkt aan de ontwikkeling van het raamwerk "klinische capaciteit voor en ten tijde van fase 3". Samen met vertegenwoordigers vanuit V&VN en de FMS is aan dit plan geschreven en het is afgestemd met zowel de IGJ als ziekenhuisbestuurders. Hierin is er expliciet aandacht voor het belang van voldoende klinische capaciteit voor het openhouden van de SEH tijdens deze pandemie. De mogelijkheid tot het behouden van de beoordelingsfunctie van de SEH is een belangrijk doel van dit raamwerk. Dit wordt gedaan door handvatten en kaders te geven over het afschalen van de kwaliteit van zorg en het versnellen van door- en uitstroom. Voor meer informatie zie: Raamwerk klinische capaciteit fase 3 gepubliceerd | Federatie Medisch Specialisten (demedischspecialist.nl)

April zal voor ons ook interessant worden omdat dan de commissie die een advies zal schrijven over onze erkenningsaanvraag voor het eerst samenkomt. Zoals eerder vermeld zullen wij vanuit de NVSHA met twee bestuurders deelnemen aan deze commissie. Hiernaast bestaat de commissie uit één afgevaardigde vanuit de NVA, NVvH, NIV en een AIOS Anesthesie. De commissie staat onder leiding van een lid van het CGS (revalidatiearts). In de tijdslijn die vooraf is geschetst, lijkt het erop dat we in elk geval tot in het najaar moeten wachten voordat er meer duidelijkheid is over het advies. Maar zodra er meer nieuws is, zullen wij dat uiteraard met jullie delen!

Misschien hebben meerderen van jullie de indrukwekkende video al gezien van kunstenaar Maria Koijck. Zij laat hierin zien hoeveel afval er geproduceerd werd tijdens haar eigen operatie: Dit,.... is het afval van één operatie, ...mijn operatie ! - YouTube.

Bijna 7% van de CO2-productie in Nederland komt vanuit de zorg.

Ook op de SEH gebruiken we elke dag een grote hoeveelheid producten die worden weggegooid en dus niet worden gerecycled.

Zelf denk ik dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp zal worden en blijven in de komende periode en hopelijk geldt dat ook voor jullie. Een van onze leden wil dit onderwerp graag oppakken, en kijken of we samen ideeën en plannen kunnen gaan uitwisselen hoe dit anders kan.

Hierom hebben we recent ook contact gehad met de kwartiermaker van de 'Green Deal zorg 2.0' en die wilden ons ook ondersteunen bij onze nog zeer prille plannen

Zowel voor het aansluiten bij het plannenmaken voor de “Groene SEH”, maar ook voor andere suggesties hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet,

David Baden

Aankomend voorzitter

David
Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten