Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

dinsdag 18 april

Beste leden,

De uitslag van de provinciale verkiezingen en daarmee de andere samenstelling van de Eerste Kamer gaat ongetwijfeld invloed hebben op het beleid de komende periode. Wat de invloed gaat zijn op de agenda van de minister van Volksgezondheid weten we nog niet, maar we blijven in goed contact met zowel het ministerie als de coalitie- en oppositiepartijen. Onze boodschap blijft daarbij dat acute zorg toegankelijk, betaalbaar en van goed kwaliteit moet zijn, we moeten streven naar een optimale schaal, waarbij adagium is ‘dichtbij als het kan en ver weg als het moet’, maar ook dat we moeten voorkomen dat mensen acute zorg nodig hebben. Een boodschap die gelukkig breed erkend wordt door eigenlijk het hele politieke spectrum.

Politieke invloed blijft ook belangrijk in ons eigen erkenningsproces. Het CGS heeft zijn besluit om de spoedeisende geneeskunde te erkennen ongeveer een maand geleden voorgelegd aan de minister ter bekrachtiging. De minister heeft in een debat op 16 maart laten weten dat hij drie maanden de tijd gaat nemen om het besluit te bestuderen en daarop te reageren. Deze uitspraak kwam nadat er een motie door Joba van den Berg en Jacqueline van den Hil was ingediend om nu ook enige snelheid te maken met de bekrachtiging van het besluit*.

We zullen dus nog enig geduld moeten hebben en tegelijk is het daarmee ook nog geen gelopen race. We zijn dan ook zowel formeel als informeel bezig om vragen van andere veldpartijen en het ministerie te blijven beantwoorden en van informatie te voorzien.

Als bestuur zijn wij ook bezig met informatie te verzamelen en hebben overleg met juristen, over wat een erkenning op de korte termijn zou veranderen voor ons. Dit gaat onder andere over de arbeidsrechtelijk consequenties (CAO ziekenhuizen of CAO AMS).

Voor zaken als opleiding, subsidies voor richtlijnontwikkeling en meer toegang tot financiering van wetenschappelijk onderzoek gaan de gespreken die we al hadden over deze onderwerpen door, al verandert een mogelijke erkenning wel de toon van het gesprek.

We houden jullie uiteraard van de voortgang op de hoogte en mochten er vragen zijn dan horen wij die graag via bureau@nvsha.nl.

Al verandert er lokaal in het ziekenhuis formeel niet direct iets bij een eventuele erkenning, het kan zeker invloed hebben op de verhoudingen in de medische staf, het vergroten van hoofdbehandelaarschap of uitbreiden van de vakgroep. Dit is vanuit een landelijke bestuur lastiger te overzien en is vaak ook heel context-afhankelijk, hierbij is het denk ik juist ook goed om met elkaar te blijven bespreken hoe dit soort vraagstukken in andere ziekenhuizen worden opgelost. Ook omdat het hier zelden over landelijke afspraken of regelgeving gaat.

Als laatste zijn wij ons als bestuur, samen met waarschijnlijk jullie allemaal, aan het verheugen op ICEM 2023. Het blijft fantastisch dat wij in juni de gastdames en -heren zullen zijn van dit grote internationale congres. Hopelijk hebben jullie allemaal al een kaartje besteld en al je internationale contacten enthousiast gemaakt op samen met ons dit fanatische congres te komen beleven. Mocht dit nog niet zo zijn of wil je meer informatie over het programma, kijk dan zeker nog even op ICEM 2023 – Conference on Emergency Medicine en wijs er zoveel mogelijk andere collega’s op!

Groet David

Voorzitter NVSHA

*Voor het debat zie http://2ekmr.nl/WqF en dan specifiek de bijdrage van Joba van den Berg om 20:33 en de motie om 22.:15, met het antwoord van de minister na 22:26.

11
Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten