Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

dinsdag 28 juli

Ondanks de komkommertijd is er in de afgelopen maand veel gebeurd. Er is een opleving van corona in de landen om ons heen, waardoor de angst voor een tweede golf toch steeds reëler lijkt te worden. Tegelijk zijn er positieve berichten over de resultaten van de fase 1-onderzoeken naar potentiële vaccins tegen SARS-CoV-2. Er is een nieuwe minister van medische zaken, Tamara van Ark, en er is een akkoord tussen de ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de vergoeding van gederfde omzet en extra kosten door de coronacrisis. Echter, het meest verrassende nieuws voor ons was het aannemen in de Tweede Kamer van de motie die oproept tot erkenning van de SEH-arts als medisch specialist en de publicatie van het concept van de houtskoolschets acute zorg. Op beide zaken wil ik graag wat uitgebreider ingaan en een klein beroep op jullie doen.

Erkenning

“De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
van mening dat spoedeisende hulpartsen en intensivisten altijd al goed werk verrichten, en dat dit tijdens de coronacrisis voor iedereen nogmaals duidelijk is geworden;
constaterende dat deze beroepsgroepen nog niet erkend zijn als zelfstandig medisch specialist;
verzoekt de regering te overleggen met de betreffende beroepsorganisaties welke stappen gezet moeten worden om deze titels als wettelijk erkende specialistentitels aan te kunnen merken, en daar stappen toe te zetten,
verzoekt de regering de Kamer voor de begrotingsbehandeling voor 2021 hierover te informeren,
en gaat over tot de orde van de dag.”

Bovenstaande motie is op 2 juli ingediend in de Tweede Kamer en met een ruime meerderheid, waaronder de gehele coalitie, door 13 van de 15 partijen aangenomen. Voor ons als SEH-artsen een erkenning van onze inzet van de afgelopen jaren om onze unieke rol in de acute zorg onder aandacht te brengen, maar ook om elke dag onze kennis en kunde in te zetten voor de verbetering van de acute zorg en ons domein. De erkenning is zeker nog geen gelopen race en de uitkomst van het erkenningstraject is dan ook nog onzeker. Als bestuur denken wij dat dit het uitgelezen moment is om ons officiële verzoek voor erkenning in te dienen. Het verzoek voor erkenning sluit zowel aan op de motie als op de eerdere gedane oproep door de ALV. De eerste stap in deze aanvraag zal bestaan uit informele gesprekken met de verschillende betrokkenen in dit traject, waarna in het najaar dan de officiële aanvraag zeer waarschijnlijk zal volgen. We houden jullie van de voortgang uiteraard op de hoogte.

Houtskoolschets
Op 3 juli heeft de minister de houtskoolschets acute zorg aan de Tweede Kamer aangeboden en deze staat nu open voor consultatie. In deze houtskoolschets is door het ministerie, in overleg met een groot aantal veldpartijen, een schets gemaakt van de inrichting en bekostiging van de acute zorg.

Het is denk ik goed dat VWS de regie zo duidelijk heeft gepakt in de acute zorg, zeker omdat de oplossingen voor een aantal problemen al lange tijd stil liggen.

De houtskoolschets kent een aantal voorstellen, waaronder acute zorg meer thuis faciliteren, het verminderen van het aantal onterechte verwijzingen, het opstarten van de zorgcoördinatie bij niet-levensbedreigende zorg waardoor meer acute zorg in de 1ste lijn wordt gehouden, het oprichten van spoedposten voor laag complexe zorg en een daling van het totaal aantal SEH’s.

Naast de mogelijkheid voor leden om individueel te reageren op deze schets, gaan wij dat uiteraard ook als NVSHA doen. Deze reactie baseren wij het liefst op jullie ideeën en commentaren op het voorstel. Hierbij dan ook het verzoek of jullie voor 17 augustus input/commentaren/ideeën willen sturen naar bureau@nvsha.nl. Dank daarvoor.

We zijn erg benieuwd naar jullie reacties,

David Baden
Waarnemend voorzitter en portefeuillehouder kwaliteit NVSHA

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten