Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Nieuws vanuit het bestuur december 2018

zondag 30 december

Van de voorzitter

Het is een vroege vrijdagochtend midden in de Kerstvakantie. Buiten is het beduidend rustiger dan normaal op dit tijdstip. In mijn wijk is het knallen nog niet echt begonnen, slechts incidenteel steekt iemand een rotje af, altijd een knulletje van een jaar of tien. Nog 4 dagen tot Oud en Nieuw. De media pakken het vuurwerkprobleem alweer op. Als NVSHA werken we samen met VeiligheidNL, zij zijn de partij die op 04 januari met de definitieve cijfers van deze jaarwisseling zal komen. Ik hoop oprecht dat we dit jaar minder vuurwerkslachtoffers zullen zien dan afgelopen jaren; vraag blijft toch of een algeheel verbod niet de meest veilige oplossing is. Zelfbeschikkingsrecht is een groot goed, maar of dat nu voor tienjarigen moet gelden…

Nu de turbulentie rondom de failliete ziekenhuizen iets afneemt, is er tijd om in ogenschouw te nemen wat er is gebeurd. Zonder op de specifieke gevallen dieper in te gaan: ik denk niet dat het de laatste ziekenhuizen zijn die zullen sluiten. Tevens zullen er meer fusies komen en de voorspelling is ook dat er meer concentratie van spoedeisende zorg zal gaan plaatsvinden. Het is van belang dat we hierbij zowel op landelijk als op regionaal en lokaal niveau aan de tekentafel zitten. Hiermee voorkomen we dat we geconfronteerd worden met plannen die reeds af zijn. Het is hét moment om zelf aan het roer te staan en te zorgen dat het je niet overkomt. De ROAZ krijgen hierbij in toenemende mate een belangrijke functie. Actieve participatie in projecten rondom spoedzorg, met name op regionaal niveau, zorgt er daarbij dat individuele SEH-artsen en vakgroepen meer sturing en invloed kunnen uitoefenen. Laat ons de stabiele factor zijn in alle veranderingen die de spoedzorg in de komende jaren zal ondergaan.

Ook binnen het bestuur proberen we de stabiliteit te vergroten door te professionaliseren.
Het is nu 2,5 week geleden dat ik het stokje van Ties Eikendal heb mogen overnemen. Nog één keer wil ik hem via deze weg bedanken voor het afgelopen jaar; het inwerken, het overdragen van de opgedane kennis, het sparren, maar ook de leuke tijd samen die dat heeft opgeleverd. Nog een jaar zal hij aanblijven in een adviserende functie, zoals gebruikelijk voor de past president, zodat de overdracht helemaal volledig is. Afgelopen ALV is ook onze secretaris gestopt, hierbij ook mijn hartelijke dank aan Victoria van de Craats en haar tomeloze inzet de afgelopen jaren. Hierdoor zijn nu echter niet alle bestuursportefeuilles vervuld; gelukkig neemt onze verenigingsmanager een deel van de secretarisfunctie tijdelijk waar tot we een goede kandidaat hebben gevonden.

In het licht van de continuïteit wil ik ook vast een oproep doen voor vervanging voor de portefeuille Onderwijs & Opleiding. Mieke Willemsen zal per de komende ALV in mei deze portefeuille gaan neerleggen. Met het professionaliseren van het bestuur willen we nu zoveel mogelijk functies vullen met ervaren SEH-artsen; gezien de groei van onze beroepsgroep in de afgelopen jaren moet dit mogelijk zijn. Het liefst vinden we voor deze portefeuille dan ook iemand met aantoonbare affiniteit met het opleiden; een opleider, een plaatsvervangend opleider, of iemand die dat in het (recente) verleden is geweest. En met de zaken die in de komende jaren op stapel staan is het ook wenselijk dat we met een zwaardere delegatie aan tafel zitten: verkennende gesprekken met de NVA over een common trunk, inzet op verlenging van het curriculum, toewerken naar een specialisme. We zijn uit de periode dat enkel enthousiasme ons kon brengen waar we wilden; nu is politiek inzicht en ervaring van belang. Mocht je interesse hebben in deze portefeuille dan hierbij de uitnodiging om mij of Mieke te benaderen!

Ik wens je een rustige jaarwisseling toe, in of buiten het ziekenhuis. Laat in de aanloop naar 2019 je gedachten eens gaan over wat je in het komend jaar wil bereiken. En over wat wij als vereniging hierin voor je kunnen betekenen, wat je van ons zou willen zien en
waarin we je zouden kunnen ondersteunen. We zijn onze platformfunctie aan het uitbreiden, heb je suggesties dan horen we dat graag! En daarnaast, wat zou jij voor de vereniging kunnen betekenen? Ben jij het lid dat we nog zoeken voor werkgroep, commissie of bestuur? Een actieve bijdrage is altijd welkom, in welke vorm ook. En daarmee wens ik je een fantastisch 2019, op naar een mooi nieuw gezamenlijk verenigingsjaar!

Annemarie van der Velden
Voorzitter NVSHA

f025105c-c74e-422a-b746-6f8bf482167a

Gezocht: Voorzitter Richtlijncommissie

Wil jij een rol spelen in de ontwikkeling van richtlijnen, de belangen van de NVSHA en de individuele SEH-arts bewaken binnen de verschillende richtlijnen die er ontwikkeld worden?

Als voorzitter zorg je dat het werk van de individuele leden binnen de richtlijnontwikkeling goed op elkaar aansluit en ook een maximaal effect heeft. Daarnaast zorg je dat de leden van de NVSHA kunnen blijven deelnemen aan de verschillende werkgroepen, maar ook input kunnen geven op de conceptrichtlijnen. Hiervoor word je ondersteund door het secretariaat en de portefeuillehouder kwaliteit.

De tijdsbesteding is ongeveer 8-12 uur per maand. Bij interesse of aanvullende vragen neem contact op met het secretariaat via bureau@nvsha.nl.

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten