Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

De NVSHA wordt GroenER door … je mailbox op te ruimen voor het milieu

donderdag 23 december

De NVSHA slaat mail, nieuwsbrieven en andere digitale zaken in de Cloud op. Wist je dat al dat digitale verkeer vaak nog vervuilender is dan het versturen van een ouderwets kaartje? En wil je weten hoe dat GroenER kan?

Zo, aan het einde van dit rare jaar, zit mogelijk je mailbox vol. Niet alleen is het mentaal goed om je af en toe flink te ontdoen van onnodige ballast, het is ook nog goed voor het klimaat!

Wist je dat 20 mails per dag, gedurende een jaar, gelijk staat aan 1000 kilometer rijden in de auto?

Als we dat terugrekenen naar één mail, zou een jaar lang één mail versturen en opslaan per dag gelijk staan aan de CO2-uitstoot van een auto die 50 kilometer rijdt. Per mail staat dat gelijk aan 150 meter rijden met de auto. Daarbij moeten we al onze opgeslagen nieuwsbrieven en onze ongeopende spam mails natuurlijk niet vergeten. Hoogleraar Industriële Automatisering vertelde over de absurde hoeveelheid data die we opslaan met z'n allen. "De groei van data gaat veel sneller dan we kunnen bijhouden met technologie." Al onze e-mails worden namelijk opgeslagen in de Cloud en dat vraagt veel energie. Het Google-datacenter in Groningen is een voorbeeld van waar onze bewaarde mails worden opgeslagen. Deze datacenters worden gekoeld tot een optimale temperatuur en dat kost energie.

En inderdaad, wanneer je nu denkt ‘en dat online lesgeven en vergaderen dan?’. Een uur online vergaderen met de webcam is goed voor een uitstoot van 150 tot 1000 gram CO2, het verbruik van 2 tot 12 liter water en de grootte van een iPad Mini aan landgebruik. Zet je de webcam uit, dan vermindert die voetafdruk met maar liefst 96 procent.

Dus, de oproep van GroenER aan jullie is: ruim zoveel mogelijk je mailboxen leeg, bedenk wanneer je mailt, en of een CC nodig is.

En maakt een bewuste afweging of je camera aan of even uit kan.

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten