Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 23 december

Beste leden,

Wat een jaar en wat een tijd voor spoedeisende geneeskunde. Dacht dat 2020 een bijzonder jaar was, maar denk dat 2021 het misschien nog wel heeft overtroffen.

Een jaar waarin we de langste kabinetsformatie ooit hebben gehad, de eerste Nederlander ooit Formule 1 wereldkampioen is geworden, er aan het begin van het jaar een schaatsweekend was met een record aantal SEH-bezoeken en er zelfs een heel ziekenhuis geëvacueerd is vanwege het stijgende water.

Ook voor ons als vereniging is het een bijzonder jaar geweest; SEH-artsen en de NVSHA waren zo frequent in het nieuws dat wij het soms ook niet bijhielden. Hierin hebben we aandacht kunnen vragen voor de gevolgen van overmatige drukte.

We zijn dit jaar verder gegaan met de erkenningsaanvraag en hebben inmiddels vele gesprekken gevoerd over de erkenning van de spoedeisende geneeskunde als medisch specialisme.

Uiteindelijk zal ook 2021 een jaar zijn wat velen zich zullen herinneren als een periode waarin, mede door nieuwe varianten van COVID-19, de druk op de zorg weer verder is opgevoerd.

Een jaar waarin er maatschappelijke weerstand was tegen de zorg. Een jaar waarin ziekenhuizen zich zorgen moesten maken, niet alleen om individuele bedreigingen, maar zelfs om relschoppers. Een jaar waarin wetenschappers bedreigd werden. Maar ook een jaar waarin de grootste succesvolle vaccinatiecampagne in de recente geschiedenis heeft plaatsgevonden.

Wederom dus een jaar met vele hoogte- en zeker dieptepunten, maar voor mij ook een jaar waarin wij opnieuw dag in dag uit hebben bewezen een essentiële onderdeel te zijn van de zorg.

Dat acute zorg ketenzorg is, waarin de SEH-arts zorgt voor de juiste kennis, kunde en leiderschap. Waarin wij samen met onze collega’s de beste zorg leveren voor de patiënt met een acute zorgvraag.

Hopelijk kunnen we de komende weken even wat gas terugnemen, misschien juist ook door de nieuwe maatregelen. Ook 2022 lijkt weer een bijzonder jaar te worden, zowel met nieuwe varianten van het virus, maar ook met ruimte voor het verder ontwikkelen van de spoedeisende geneeskunde.

Mede namens het bestuur wil ik jullie hele fijne feestdagen wensen en alvast een heel goed en gezond 2022.

Groet, David

Voorzitter NVSHA

Pasfoto David Baden
Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten