Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 22 december

Beste leden,

2022 is wederom een jaar geweest met veel nieuwe ontwikkelingen: zowel op maatschappelijk gebied als binnen de spoedeisende geneeskunde.

Aan het begin van dit jaar was er nog een avondlockdown en moesten we testen voor toegang. In de ziekenhuizen waren er op dat moment grote zorgen over of er een voorjaarspiek van corona en influenza zou komen.

Nu, aan het einde van dit jaar, waarin veel van de hectische ervaringen die we de laatste twee jaar hebben gehad alweer bijna vage herinneringen lijken te zijn – kunnen we bijvoorbeeld terugblikken op een zeer geslaagde ledendag (na twee jaar uitstel).

Denk dat de grootste gebeurtenis van dit jaar de invasie van Oekraïne door Rusland was, zowel door het enorme menselijke leed, de nabijheid van oorlog, de vluchtelingstroom die ontstond en de energiecrisis die het als gevolg had. Op planeet en klimaatniveau was het wederom een zeer warm jaar, met bijna een recordtemperatuur van 39,5 graden in Limburg. Er kwamen grote misstanden in de landelijke media over bijvoorbeeld The Voice of Holland, wat duidelijk maakte dat er nog grote winst is te behalen met het creëren van een veilige werkomgeving op diverse vlakken.

Voor ons als vereniging hebben we dit jaar grote stappen gezet. We kregen deze zomer helaas een negatief voorgenomen besluit door het CGS over onze erkenning. Het voorgenomen besluit leverde tegelijk ook zeer veel steunende reacties op: zowel van raden van bestuur en medische staven, internationale collega’s maar ook van vertegenwoordigers vanuit het werkveld en de politiek. Dat gaf ons ook weer veel moed. Tegelijk konden we zowel informeel, formeel, in de media en politiek aandacht vragen voor de overmatige drukte, hoge werkdruk, aandacht voor meer kwaliteit aan de poort en noodzaak voor het opleiden van meer SEH-artsen. Alhoewel sommige veranderingen mij ook niet snel genoeg gaan, worden we steeds meer gehoord en ontstaat er langzaam een verandering.

In deze korte samenvatting van een druk en spannend jaar vergeet ik vast nog vele gebeurtenissen binnen onze verenging en vakgebied. Onze kennis en kunde als expert binnen de acute zorg wordt steeds meer erkend en herkend. Niet alleen op de werkvloer, maar ook binnen het ziekenhuis en daarbuiten. Wat ik zelf ook meeneem van dit jaar, is dat wij als beroepsgroep elke dag aantonen dat wij essentieel zijn voor goede acute zorg voor onze patiënten en dat de erkenning daarvan met name ook vanuit onszelf komt.

Mede namens het bestuur wil ik jullie hele fijne feestdagen wensen en alvast een heel goed en gezond 2023,

Groet David

Voorzitter NVSHA

11
Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten