Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 18 februari

Beste leden,

De afgelopen dagen ging er een andere golf van opwinding door Nederland: over de sneeuw, code rood, gladheid, schaatsen, misschien zelfs een Elfstedentocht... Even iets wat geen Corona is!
In mijn ziekenhuis merkte ik ook een soort opluchting toen er de afgelopen dagen een toename was van patiënten op de SEH door de gladheid en ook in de Siilo-appgroep deden deze signalen de ronde. Want ook al is het nooit fijn als mensen letsel oplopen, het geeft ook een welkome afleiding.
Dat dit gevoel breder werd gedeeld, was te merken aan de persverzoeken. Afgelopen dagen zijn we vaak benaderd door zowel de televisie als schrijvende media over ‘hoe het ging op de SEH’ en ‘of we het wel aankunnen’.
We hebben er bewust voor gekozen om een positief en sterk beeld van ons en onze afdeling neer te zetten. Juist om ook tegenwicht te geven bij het idee dat we niet met onverwachte gebeurtenissen kunnen omgaan, zoals sommige commentatoren suggereerden.

Al beheerst de sneeuw en het ijs het nieuws op dit moment, wij zijn op de achtergrond nog steeds wèl druk bezig met corona. Ook al zal bij iedereen een langzame afname te zien zijn van het aantal besmette patiënten, in de doorrekening van zowel het LCPS als het RIVM is er op dit moment met name sprake van een ‘dal’. Het ziet er naar uit dat we halverwege maart toch weer een forse stijging zullen gaan zien als de Britse variant de overhand krijgt.
Het is dan ook goed nieuws dat, na herhaaldelijk aandringen vanuit ons, er eindelijk het iniatief genomen is om naast een opschalingsplan voor de IC, ook een plan voor de kliniek uit te gaan werken. Dit gebeurt door de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en wij zijn als belangrijke partner daar ook bij uitgenodigd.
Dit plan zal kijken naar de mogelijkheden van het opschalen van klinische capaciteit lokaal, regionaal en landelijk. Dus alles om maar te zorgen dat de SEH open blijft - door de doorstroom te garanderen. Het plan zal géén blauwdruk worden, zodat de verschillende ziekenhuizen de praktische toepassing zelf kunnen invullen, zowel lokaal, maar ook in overleg met de andere partners binnen de ROAZ.

Ik heb al enkele malen de vraag gehad of er naast de bestaande leidraad voor ouderen (Triage thuisbehandeling versus verwijzen naar het ziekenhuis bij oudere patiënt met (verdenking op) COVID-19) ook nog een pre-hospitaal triage (code zwart) protocol zou kunnen komen.
Met andere partijen is hierover uitgebreid nagedacht, zowel praktisch als ethisch is dit niet mogelijk.
In elk plan dat je daarvoor uitwerkt, zal er namelijk altijd een moment zijn waarop de (ongedifferentieerde) patiënt moet worden beoordeeld en juist daarvoor is de SEH zo noodzakelijk. Heeft een 60 jarige-patiënt met acute bovenbuikpijn en dyspneu dd een aneurysma, myocardinfarct, niersteenkoliek, exacerbatie COPD, gastro-enteritis of toch corona?
Deze patiënt kan niet telefonisch getrieerd en geweigerd worden.
Vandaar de nadruk op het garanderen van de doorstroom, zowel vanuit de SEH naar kliniek, als vanuit de kliniek naar elders. Dan blijft de functie van de SEH intact.
Er is dus eigenlijk eindelijk brede aandacht voor crowding en het voorkomen ervan!

Als laatste een korte terugkoppeling over het erkenningstraject. De CGS heeft de aanvraag beoordeeld en aangegeven dat we verder mogen met de volgende stap in het traject.
Er is een commissie ingesteld, die naast twee afgevaardigden vanuit ons, zal bestaan uit één afgevaardigde vanuit de NVA, NVvH, NIV en een AIOS Anesthesie. De commissie staat onder leiding van een lid van het CGS (revalidatiearts).
De taak van de commissie is om de aanvraag te beoordelen of deze voldoet aan de criteria van het CGS. Het samenstellen van deze commissie is weer een positieve stap voorwaarts in de aanvraag. Het beste wat we nu kunnen doen om dit proces vooruit te helpen, is om elke dag op de werkvloer te blijven bewijzen waarom wij een uniek eigen domein met eigen vaardigheden en kennis hebben. Iets wat jullie de afgelopen 20 jaar al hebben aangetoond en wat (ook zonder deze erkenning) elke dag al zorgt dat de patiënt met een acuut probleem goed opgevangen wordt.

Succes met de voorbereiding voor de derde corona-golf,

Met vriendelijke groet,

David Baden
Aankomend voorzitter

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten