Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

dinsdag 22 januari

Geachte leden,

Vol enthousiasme aan de slag in 2019, een mooi en uitdagend jaar ligt voor ons! We begonnen het jaar met het leveren van betrouwbare cijfers over het aantal en soort van vuurwerkgewonden in samenwerking met VeiligheidNL in een (digitale) mediaomgeving waar cijfers over elkaar heen buitelden.

Vorige week kwamen twee belangrijke publicaties naar buiten:

De NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit) heeft , op vraag van ZiN (Zorginstituut Nederland) doorgerekend wat de implementatie van het concept Kwaliteitskader Spoedzorgketen zou kosten. Deze meerkosten bedragen maximaal 26,8 miljoen euro, op het macrobudget lijkt dat niet veel geld te zijn en het zou mooi zijn als de veldpartijen nu in stemmen met vaststelling en het starten van implementatie. In de ogen van de NVSHA een noodzakelijke kwaliteitsslag en een mooie opsteker voor ons vak.

Daarnaast bracht de NZa haar Monitor acute zorg 2018 uit: een mooi document met accurate getallen omtrent de spoedzorgketen en enkele interessante aanbevelingen. Vanzelfsprekend zijn wij als NVSHA geconsulteerd in de totstandkoming.

Naar aanleiding van vragen van leden met betrekking tot berichtgeving in de media / reclame campagnes waarin geschermd wordt met “medisch specialisten op de SEH” vinden wij als bestuur het volgende: Collega stafleden zijn welkom op de SEH. In aanvulling op - en in goede samenwerking mét de SEH-arts KNMG kan alleen maar winst voor de patiënt worden bereikt en dat moet te allen tijde het uitgangspunt zijn. De, voor óns wellicht wat beladen, semantiek rond de term medisch specialist laten wij voor wat het is. Nadruk leggen op het gegeven dat wij dat nu niet zijn is niet in ons belang.

Met betrekking tot mijn eigen portefeuille , beroepsbelangen, gaan we een mooi jaar tegemoet: Wij hebben warme contacten gelegd met de LAD (vakbond van de artsen in dienstverband) en hebben als bestuur besloten dat het goed zou zijn om onze krachten formeel te bundelen middels een gecombineerd lidmaatschap. Dit zal ons directe invloed geven op het beleid van de LAD en goede toegang tot de faciliteiten die de LAD biedt op institutioneel-, vakgroep- en individueel niveau . Eén van de terreinen waar dit merkbaar is is de input en invloed die wij kunnen uitoefenen op de onderhandelingen voor de nieuwe CAO ziekenhuizen (niet de AMS), zoals die nu op stapel staan en waar ik onze belangen vertegenwoordig.

Vanzelfsprekend ligt het besluit om bovengenoemde stap te nemen bij u, onze leden. Wij streven er naar om u 6 juni op de ALV een aantrekkelijk voorstel te presenteren waarover gestemd zal worden. Komende tijd zal u op de hoogte worden gehouden!

Met vriendelijke groeten,

Pol Stuart
Portefeuille Beroepsbelangen

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten