Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Samenwerking met de LAD van kracht: wat betekent dit nu voor u?

maandag 01 juli

De ALV heeft onlangs ingestemd met een zogeheten ‘dubbellidmaatschap’ met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). De komende tijd gaan we intensief samenwerken met de LAD en vanaf 2020 kunt u van alle LAD-lidmaatschapsvoordelen gebruikmaken. Wat gaat er de komende maanden precies gebeuren en wat betekent het dubbellidmaatschap voor u?

De LAD behartigt de belangen van alle (aankomende) artsen in dienstverband en zit aan alle relevante cao-tafels in de zorg, waaronder de Cao Ziekenhuizen/AMS en de Cao UMC. Om die belangen zo goed mogelijk te kunnen behartigen, is het belangrijk dat de LAD zoveel mogelijk artsen vertegenwoordigt, want: hoe meer leden, hoe meer invloed.

Precies dat was de reden dat we in de zomer van vorig jaar in gesprek zijn gegaan met de LAD, omdat er voor SEH-artsen nog het nodige te winnen is. Denk aan het aanpakken van de werkdruk en de erkenning/positionering van ons vak. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een voorstel voor een samenwerkingsovereenkomst, waarbij NVSHA-leden ook lid worden van de LAD, vanzelfsprekend met een opt-out optie. De ALV heeft ingestemd met dit voorstel en de komende maanden wordt deze overeenkomst verder uitgewerkt.

Meer invloed door een eigen zetel in de ledenraad
Als alle SEH-artsen (i.o) straks bij de LAD zijn aangesloten, kan de LAD veel beter vinger aan de pols houden van wat er speelt, en uw belangen effectiever behartigen aan de cao-tafel. We willen de komende tijd samen met de LAD bekijken welke punten de LAD namens u gaat meenemen in het overleg met werkgevers. De NVSHA zal mee kunnen denken met het LAD beleid en meer invloed krijgen doordat in de ledenraad een zetel wordt gecreëerd voor de SEH-artsen. Dit is nu namelijk nog niet het geval.

Wat betekent het dubbellidmaatschap voor mij?
Het dubbellidmaatschap gaat in per 1 januari 2020. Vanaf die datum worden SEH-artsen (i.o) ook lid van de LAD. De NVSHA- en LAD-contributie worden bij elkaar opgeteld, en over het LAD deel berekenen we natuurlijk een aantrekkelijke korting. Om te zorgen dat de LAD u van dienst kan zijn, is het belangrijk dat zij over uw gegevens beschikt. We gaan met de LAD afspraken maken over de gegevensuitwisseling. U krijgt t.z.t. van ons meer informatie en een link naar een formulier om toestemming te geven.

Van welke LAD-voordelen kan ik straks verder gebruikmaken?

  • U kunt kosteloos voor 20 uur per jaar individuele rechtshulp krijgen van de LAD, bijvoorbeeld als u in een arbeidsconflict terechtkomt of vragen heeft over uw arbeidscontract of re-integratietraject. De LAD beschikt over ervaren (arbeids)juristen, die ook voor u kunnen procederen als dat nodig is.
  • Via het LAD-lidmaatschap bent u gratis collectief verzekerd voor aanvullende beroepsaansprakelijkheid, inclusief een beperkte dekking voor particuliere aansprakelijkheid bij nevenfuncties. Daarnaast krijgt u korting op diverse andere verzekeringen.
  • Via de LAD bent u ook aangesloten bij de KNMG en dus kunt u straks van alle KNMG-diensten gebruikmaken, zoals de Artseninfolijn. Ook ontvangt u iedere week Medisch Contact in de bus.
  • U ontvangt vier keer per jaar het LAD-magazine, iedere drie weken een digitale nieuwsbrief en u kunt gebruikmaken van de financiële ledenservice van de LAD.

In september verschijnt in het nieuwe LAD-magazine een dubbelinterview met LAD-directeur Caroline van den Brekel en NVSHA-bestuurslid Pol Stuart, waarin uitgebreid wordt ingegaan op de samenwerking. Nieuwsgierig over wat de LAD verder doet? Lees dan ook het interview met LAD-voorzitter Suzanne Booij dat onlangs in Medisch Contact verscheen.

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten