Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 12 maart

Beste leden,

De laatste keer dat ik jullie zag of sprak was op de lustrum-ledendag in december vorig jaar. Op de werkvloer komen wij elkaar natuurlijk niet zo snel tegen, behalve als ik toevallig net met het bestuur op ledenbezoek ben. Tussen alle Corona perikelen door, waar we momenteel ook als vereniging de nodige maatregelen voor treffen en jullie over blijven informeren, vertel ik jullie graag iets meer over wat ik doe en komend jaar wil oppakken. Het ‘managen van de vereniging’ blijft immers een breed en vaag begrip, ook al is dit in beginsel wel wat ik doe.

Sinds mijn aantreden in december 2018 wordt er gesproken over het professionaliseren van de vereniging. Ik kan zeggen dat er veel stappen zijn gezet sindsdien. Zo hebben we behoorlijk geïnvesteerd in onze commissies en secties, een eigen ruimte in de Domus, eigen medewerkers, communicatie en het betrekken van de leden; denk aan Interactief met het bestuur en de ledenbezoeken. Maar ook buiten de NVSHA hebben we veel (tijd) geïnvesteerd in het verder intensiveren van onze relaties met andere wetenschappelijk verenigingen, de politiek en ambtelijke organisaties. Waar het bestuur dit op bestuurlijk niveau doet, doe ik dit veelal op directie- en medewerkersniveau, zodat we ook binnen de Domus Medica korte lijntjes hebben. Zo benaderde de persvoorlichter van de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) mij onlangs omdat een journalist, waar zij veel mee samenwerken, benieuwd was naar onze drie belangrijkste topics. En of hij ons hierover mocht interviewen? Maar natuurlijk! We zijn dus zichtbaar en er wordt naar ons gevraagd. Wekelijks krijgt het bureau vragen vanuit de media of politiek over bijvoorbeeld avocadohandjes, een vuurwerkverbod, oogletsel en nu weer Corona. We doen ertoe en hebben nu ook de keus om ook ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde onderwerpen. Kortom, we groeien.

Het jaar 2020 is wat mij betreft wel een jaar van bezinning. De ambities zijn groot, we willen veel en voelen de druk, ook vanuit de leden, om te vernieuwen. Echter de middelen zijn beperkt en we moeten keuzes maken.

Zo hebben we er eind vorig jaar voor gekozen eerst te investeren in een professioneel communicatieplan dat kaders schept. Dit was nodig, omdat er momenteel veel op kleine eilandjes gebeurt, veelal door vrijwilligers en dit veel afstemming vereist. De communicatiemiddelen die we inzetten zijn niet up to date en minimaal geïntegreerd. Maar ook de infrastructuur waar we als bureau mee werken, denk aan de ledenadministratie en de opslag van onze documenten, kent haar beperkingen. Samen met de secretaris zal ik dit jaar in kaart brengen wat we op korte termijn al kunnen vernieuwen en welke stappen we in 2021 gaan zetten op dit vlak, uiteraard in goed overleg met de commissie Communicatie en PR. We zullen jullie hier in de Algemene Leden Vergaderingen (ALV) over blijven informeren en indien nodig jullie stem vragen.

Voor de verdere ontwikkeling van onze vereniging is het belangrijk dat de afhankelijkheid van contributie-inkomsten afneemt. De focus ligt nu nog op toenemende ledenaantallen, maar dit vertroebelt het zicht op kansen. Willen we stappen zetten, bijvoorbeeld een nieuwe ledenadministratie of website in eigen beheer, dan zullen we andere inkomstenbronnen moeten aanboren. Als vereniging gaan we een volgende fase in. Dit betekent ook dat we moeten toewerken naar een hybride verdienmodel van retributies, projectfinanciering en / of co-creatie met de markt (sponsoring, partnerships). De Algemene Leden Vergadering van juni 2019 is akkoord gegaan met het verkennen van sponsoringsmogelijkheden. Graag zou ik komend jaar deze verkenning willen verbreden, want naast sponsoring zijn er, zoals hiervoor al aangehaald, ook andere mogelijkheden om inkomsten te genereren. In de ALV van juni hoop ik jullie met het bestuur hier meer over te kunnen informeren.

Tot slot ben ik er trots op dat we binnenkort een tweede beleidsmedewerker mogen verwelkomen op het bureau. Naast onze beleidsmedewerker Mariska Lingeman die naar volle tevredenheid het bestuur en de opleidingsvisitaties ondersteunt, zal deze nieuwe beleidsmedewerker de commissie wetenschap gaan ondersteunen. Het stimuleren van wetenschap binnen het vak Spoedeisende Geneeskunde is immers een belangrijk speerpunt van onze vereniging en hier hebben wij professionele ondersteuning bij nodig. Ook zal deze medewerker bijdragen aan het opzetten en in stand houden van een netwerk van o.a. onderzoekers, promovendi en wetenschapscoördinatoren.

Zo groeien we als vereniging, zowel met leden die zich actief in blijven zetten, als met eigen medewerkers. Dit hebben we nodig om onze ambities waar te kunnen maken. Heel leuk om hieraan mee te mogen bouwen! Wees welkom in de Domus, of bel me als er vragen zijn. Graag tot een volgende keer!

Een vriendelijke groet,

Emily

verenigingsmanager@nvsha.nl / 06-12666849

Emily
Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten