Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Nieuws vanuit het bestuur oktober 2018

vrijdag 26 oktober

Beste leden,

De portefeuille kwaliteit is wat mij betreft een van de mooiste binnen het bestuur, maar het kan zijn dat ik daar als portefeuillehouder wat bevooroordeeld in ben. In deze nieuwsbrief een korte update van de ontwikkelingen binnen de portefeuille.

De kwaliteitsindicatoren worden dit jaar weer doorontwikkeld, waarbij er rekening wordt gehouden met de toenemende registratiedruk. De NVSHA is ook gevraagd om deel te gaan nemen aan de jaarlijkse basisset van de inspectie (IGJ) en als jullie als leden hier ook mee in zullen stemmen, kunnen wij op landelijk niveau hierdoor meer sturing geven aan de kwaliteit van (spoed)zorg.
Voor de voorbereidende fase van deze deelname hebben wij de input van jullie nodig om de grootste risico’s van ons vak te identificeren en te gebruiken als basis van nieuwe landelijke indicatoren.

De kwaliteitsvisitaties vinden nu al bijna 3 jaar plaats en vanaf 2020 zullen de laatste vakgroepen voor de eerste keer gevisiteerd zijn. Voor voldoende en uniforme visitaties zijn enthousiaste visitatoren nodig, maar zeker ook de inspraak van de leden op bestaande normen of suggesties voor nieuwe normen zijn essentieel.

Als SEH-artsen voeren wij hoog-risico procedures uit en het is dan ook van belang om onverwachte en ongewenste uitkomsten (complicaties) uniform te registreren. Niet om daarmee de individuele arts negatief te beïnvloeden, maar om ervoor te zorgen dat aan de hand van deze uitkomsten de zorg verbeterd kan worden. Komend voorjaar zullen wij de opzet van de complicatieregistratie in concept aan jullie voorleggen.

Richtlijnen hebben een grote invloed op de inrichting van zorg. Er zijn leden die zich enthousiast inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen. Vanaf de conceptfase ontvangen wij helaas minimaal of geen commentaar van de meer dan 650 leden van de NVSHA.
We hebben jullie hulp wel nodig!
Op het moment dat een richtlijn in ontwikkeling is kun je daar nog de meeste invloed op uitoefenen en op die manier de toepasbaarheid in de praktijk vergroten.

Tips voor het lezen van een concept richtlijn:

  • Lees de aanbevelingen door voor opvallende verschillende met je eigen dagelijkse praktijk.
  • In een richtlijn met weinig raakvlakken met de spoedeisende geneeskunde is het soms effectief om de zoekfunctie te gebruiken en op SEH specifieke kernwoorden te zoeken in een concept richtlijn.


Concluderend kan ik niet anders zeggen dan dat zonder jullie input en deelname de portefeuille kwaliteit niet kan bestaan. Mocht je interesse hebben om deel te nemen, reageer op een van de oproepen in deze of andere nieuwsbrieven. Mocht je suggesties hebben dan hoor ik die graag via bureau@nvsha.nl.

Met vriendelijke groet,
David Baden Portefeuillehouder Kwaliteit

David Baden

Nieuw Huishoudelijk Reglement. Input welkom!

Op de komende ALV in december wordt het nieuwe Huishoudelijk Reglement van de NVSHA aan u voorgelegd. Indien u commentaar heeft en / of input wilt leveren dan is dit zeer welkom! U kunt uw commentaar en input mailen naar secr@nvsha.nl.
De deadline is 22 november a.s..
Alvast dank voor uw input!

Logo_NVSHA_Richtlijn_400x230

De carrièreavond, een slok op de borrel

Aansluitend aan de VGT op 2 november zal de carrièreavond plaatsvinden. Er is hard gewerkt om een mooi programma rond te krijgen dat voor AIOS van alle jaarlagen interessant is, en dat is zeker gelukt. Lees meer

Update zakkaart LTH CT-indicatie volwassenen

Velen van ons en veel collega's op de SEH gebruiken de zakkaart LTH voor de inschatting of een CT-cerebrum gerechtvaardigd is te maken. Met het verschijnen van een addendum op de richtlijn over minimaal/triviaal hoofdletsel was de zakkaart aan een update toe. Met de toevoeging van het minimaal/triviaal hoofdletsel kunnen we waarschijnlijk een aantal onnodige scans voorkomen.
Op de site van de NVSHA en in de NVSHA-app (Playstore en App Store )vind je de nieuwe versie van de zakkaart.

Afwegingskader Veilig Thuis

Per 1 januari 2019 zijn professionals verplicht te werken met het afwegingskader in de meldcode. Dan is het zogezegd de wet, waar je aan gehouden kunt worden maar vooral houvast aan kunt hebben. Lees meer

Workshop “Minderjarigen als patiënt” KNMG congres 21 november

Wil je meer weten over het afwegingskader? Lees meer

Uitnodiging verdediging proefschrift Heleen Lameijer

Op maandag 12 november 2018 om 11.00 uur zal collega SEH arts Heleen Lameijer haar proefschrift 'Severe maternal cardiovascular pathology and pregnancy' verdedigen in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit van Groningen.
Het proefschrift omvat belangrijke SEH gerelateerde onderwerpen, zoals acute dood bij zwangeren en ACS tijdens de zwangerschap.
U bent van harte uitgenodigd voor de openbare verdediging en de receptie nadien. Het E-book van haar proefschrift kunt u zowel inzien als downloaden op: https://www.nvsha.nl/files/13812/HeleenLameijer_PhDthesis.pdf

PS: Een papieren uitgave is op verzoek gelimiteerd verkrijgbaar bij Heleen via heleen.lameijer1@znb.nl

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten