Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Vanuit het bestuur

donderdag 23 september

Beste leden,

De meteorologische zomer is echt voorbij, maar het lijkt er op dat we deze week nog wel kunnen genieten van een typisch Nederlandse Indian summer. Hierna zal vanaf 13 oktober het gezelligste congres van Nederland haar deuren weer openen om ons aller kennis en kunde na 1,5 jaar stilstand wat op te krikken.

Na het weerzien in Egmond zal dit najaar “de vierde golf” waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. In een reeds bestaand zorginfarct geen prettig vooruitzicht, maar wel realiteit. Het schuurt in de acute zorg. Ik hoop overigens zonder causaal verband met eerder genoemd congres…

Er zijn ook veel hoopgevende zaken. Zonder wrijving immers geen glans. De ontwikkelingen en aandacht voor de zorg van afgelopen jaren hebben meer momentum dan ooit gegeven voor ons specialisme. De gesprekken met de erkenningscommissie zijn in volle gang. Er gebeurt veel binnen de vereniging. Daarbovenop zal in juni 2023 het International Conference of Emergency Medicine in Nederland gehouden gaan worden. Een groot compliment voor onze ontwikkeling en wetenschappelijke volwassenheid. Iets om trots op te zijn.

Ik zal zelf waarschijnlijk niet meer als bestuurslid bij ICEM 2023 betrokken zijn. Mijn maximale NVSHA bestuurstermijn loopt volgende zomer ten einde. Dan is het ook mooi geweest. Ik wil graag het stokje van de portefeuille wetenschap door geven, maar ben ook ontzettend trots op wat er afgelopen 6 jaar te weeg is gebracht. Er is een aparte portefeuille wetenschap gecreëerd waar de congrescommissie, de wetenschapscommissie en al onze secties deel van uitmaken. Bij het SGO fonds is de begroting afgelopen jaren van €5.000,- naar €50.000,- gestegen. Een hele prestatie. Daarnaast is het aantal SEH publicaties, promovendi en de aandacht voor wetenschap binnen de opleiding ontzettend gegroeid. Zodanig zelfs, dat onze landelijke onderwijs module wetenschap niet meer voldeed aan de gegroeide kennis en ervaring van onze AIOS. Er is hiervoor een volledig nieuwe module ontwikkeld.

Met onze beleidsmedewerker wetenschap hebben we bovendien een stap gezet richting een eigen wetenschapsbureau. We hebben een heel goed gewaardeerde periodieke must-read wetenschapsupdate. Onze beleidsmedewerker heeft contact met iedere SEH afdeling in Nederland. Lopende promotietrajecten en onderzoekslijnen zijn in kaart gebracht en vanaf volgend jaar zal er een periodieke update komen met beschikbare beurzen voor wetenschappelijk onderzoek.

Als portefeuillehouder wetenschap heb je de vrije hand om een volgende stap met onze vereniging te zetten. De basis is nu gelegd. Ik hoop dat de volgende bestuurder wat meer affiniteit en ervaring heeft met zelf onderzoek doen en dat het bovendien lukt om een leerstoel te laten bekleden door een SEH-arts. Daarnaast zit je als bestuurslid altijd dicht op het vuur waardoor er veel ruimte is om je te bemoeien met belangrijke vraagstukken binnen de vereniging en jezelf te ontwikkelen.

Voor bestuursleden is voor 4 dagen per maand vacatiegeld beschikbaar en je hebt het recht om deze bestuurswerkzaamheden tijdens werktijd uit te voeren. Zie artikel 4.4 van de AMS. Een bestuursfunctie gaat dus niet ten koste van vrije tijd. Wellicht blijft er zelfs tijd over om zelf aan wetenschap te besteden!

Als laatste wil ik graag nog aandacht vestigen op de komende SGO run. Die is komend weekend op 25 september. Zie website. Volgend jaar zal de SGO run gekoppeld zijn aan emergency medicine day en dus in mei 2022 zijn!

Mocht je geïnteresseerd zijn in de vacature voor NVSHA bestuurslid portefeuille wetenschap, dan zien we je sollicitatiebrief graag zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 november tegemoet via bureau@nvsha.nl. Ook kun je met vragen uiteraard bij mij terecht via wetenschap@nvsha.nl

Vriendelijke groet,

Luuk Wansink

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten