Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

SEH-afdelingen burn-out?

woensdag 27 december

Vandaag verschenen er naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Leiden artikelen in de media waarin wordt gesignaleerd dat voor veel medewerkers op SEH-afdelingen een burn-out dreigt. Overigens zijn er ook lovende woorden te lezen over de bevlogenheid van de verpleegkundigen en artsen. Als oorzaken voor de overbelasting worden o.a. het personeelstekort en de agressie jegens de verpleegkundigen en artsen genoemd. Hieronder vindt u een selectie van de artikelen.

Reactie NVSHA-bestuur
De NVSHA stelt het onderwerp ‘welzijn’ al enige tijd centraal. Welzijn is natuurlijk van groot belang voor de medewerkers van de Spoedeisende Hulp zélf, maar daarnaast heeft het invloed op de verbetering van de kwaliteit van de zorg. Een groter welzijn dient ook een maatschappelijk belang: het ziekteverzuim is minder groot waardoor kosten worden bespaard.

Voorzitter Ties Eikendal van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) zegt het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, te herkennen. ‘De Spoedeisende Hulp is een veeleisende omgeving en de mensen die er werken, hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Burn-outs liggen op de loer, maar proberen we natuurlijk zo veel mogelijk te voorkomen. Het is van groot belang dat er door collega’s onderling wordt gesproken, dat helpt de emotionele impact te verwerken’.

Achtergrondinformatie
Vanuit de NVSHA verwijzen wij u graag naar het Workforce document. Momenteel werkt de NVSHA ook aan een Handboek en aan een serie factsheets. Voor meer informatie zie de pagina van de Sectie Welzijn.

Artikelen NRC, NOS en Trouw
Hieronder een selectie van artikelen uit de media van vandaag.

Trouw: Artsen en verpleegkundigen op spoedafdelingen voelen zich emotioneel uitgeput
Trouw: Personeel spoedeisende hulp: Het geweld tegen ons is heftiger geworden
NOS: Veel medewerkers spoedeisende hulp emotioneel uitgeput
NRC: Medewerkers spoedeisende hulp vaak ‘emotioneel uitgeput’
NRC: Veel klachten bij personeel op spoedeisende hulp

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten