Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Onderzoek GHB gerelateerd SEH-bezoek

woensdag 10 april

De NVSHA sectie toxicologie werkte het afgelopen najaar mee aan een artikel in het NRC over GHB. Nadat er hierna in de media veel aandacht is geweest voor GHB, zijn er kamervragen gesteld aan staatssecretaris Blokhuis van VWS over de aard en omvang van incidenten met GHB op de SEH.

Naar aanleiding van deze Kamervragen heeft het ministerie van VWS aan het Trimbos instituut opdracht gegeven hier verder onderzoek naar te doen. Het Trimbos wil samen met de NVSHA graag een beeld krijgen van het drugs-gerelateerde SEH-bezoek over de afgelopen 5 jaar. Hiervoor hebben we reactie nodig van zo veel mogelijk SEH-artsen.

Het gaat om een vragenlijst van 23 vragen over het aantal SEH-behandelingen voor GHB-gebruik in 2018. Het gaat met name om aantallen SEH-behandelingen, waarbij drugs een rol hebben gespeeld en hoeveel daarvan voor GHB-gebruik waren. Ook willen we graag weten (als die informatie er is), of het om intoxicatie of ontwenning ging, en of het een recreatieve gebruiker of ‘recidivist’ was. Daarnaast zijn we benieuwd om welke drug men zich het meest zorgen maakt en waarom.

Als de exacte cijfers er niet zijn, dan is de vragenlijst ook heel goed in te vullen op basis van een schatting. Dit kun je dan ook aangeven.

Belangrijk om te benadrukken is dat deze vragenlijst een aanvulling is op de data die we krijgen via het Letsel Informatie Systeem (LIS) en de Monitor Drugsincidenten. Het is dus belangrijk dat óók de ziekenhuizen die deze informatie via het LIS en de MDI aanleveren deze vragenlijst invullen. Op die manier kunnen we namelijk een landelijk beeld krijgen van de SEH-behandelingen door GHB-gebruik.

Daarnaast vragen we om een vergelijking te maken tussen het aantal SEH-behandelingen voor drugs/ GHB in het afgelopen jaar (2018) en 5 jaar geleden. Het is dus belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door iemand die hier zicht op heeft.

Vul de vragenlijst hier in: https://bit.ly/2EWamLM

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten