Menu
Homepage---Menu-NVSHA---NVSHA-01-Ambu-01

Inleiding

donderdag 04 mei

Dit is de eerste externe nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA). De NVSHA is de wetenschappelijke beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp artsen (SEH-artsen) en artsen in opleiding tot Spoedeisende Hulp artsen. Het doel van de vereniging is het bevorderen van hoge kwaliteit van zorg op alle spoedeisende hulp afdelingen door SEH-artsen die 24/7 in de ziekenhuizen aanwezig zijn. Met deze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van ontwikkelingen in dit jonge vakgebied.

De patiënten op de spoedeisende hulp hebben een acute hulpvraag. Vroeger werden ze als eerste gezien door de jongste, meest onervaren artsen. Een ongewenste situatie die al snel leidde tot initiatieven om artsen op te leiden voor het specialistische werk op de spoedeisende hulp. Dat zorgde voor een grote verbetering van de kwaliteit van de zorg. Deze artsen verenigden zich in 1999 in de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, de NVSHA. Inmiddels is er een landelijke opleiding en zijn meer dan 500 SEH-artsen werkzaam in 82 ziekenhuizen.

Als vereniging zijn we trots op de zorg die we op ‘de spoedeisende hulp’ leveren, maar het kan altijd beter! Daarom streven wij naar een opleiding met een nog betere kwaliteit in de breedte en verzorgen wij veel nascholing voor SEH-artsen en voor artsen met andere specialisaties. Wij vinden dat iedereen die op de spoedeisende hulp terecht komt, recht heeft op de allerbeste zorg. Daar maken NVSHA-leden zich binnen het ziekenhuis - maar ook daarbuiten - hard voor!

In deze nieuwsbrief geven wij u een overzicht van de ontwikkelingen in het vakgebied Spoedeisende Geneeskunde. Dit keer komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Er is actie nodig om ‘crowding’ op SEH-afdelingen tegen te gaan. Dat is de conclusie na discussie in Tweede Kamer n.a.v. vragen van Kamerlid Renske Leijten (SP).
2. Toekomstvisie: ‘elke patiënt moet worden gezien door een SEH-arts’. Dat betekent dat er een SEH-arts 24/7 in het ziekenhuis aanwezig moet zijn.
3. De huidige opleiding van SEH-artsen is niet in overeenstemming met Europese richtlijnen.
4. Onderzoek van den Brand: stijging van aantal 65-plussers op SEH door valongelukken.
5. De nieuwde website SEH Zorg

Wij stellen uw belangstelling voor ons snel ontwikkelende vakgebied erg op prijs. Deze digitale nieuwsbrief verschijnt een aantal keren per jaar en aan de toezending zijn geen kosten verbonden.

Heeft u vragen of opmerkingen, aarzel niet een mailtje aan onze redactie te sturen.

Ties Eikendal,
voorzitter Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA)

Deel dit via: Naar nieuwsoverzicht
Sluiten